U sali za sastanke u Jablanici dana 27. ožujka 2015. godine održana je obnoviteljska i izborna Skupština Hrvatskog kulturnog društva (HKD) "Napredak" podružnica Jablanica. Pored tridesetak članova HKD "Napredak" koji su potpisali pristupnicu na ovoj Skupštini nazočili su i gosti ispred općine Jablanica i drugi, kao i mediji RTV Jablanica i drugi. Ispred Inicijativnog odbora nazočne je pozdravila i poželila dobrodošlicu g-đa Rajka Copf. Izabrana su radna tijela skupštine:Radno predsjedništvo, Izborno povjerestvo te Zapisničar i ovjerovatelji zapisnika. Utvrđen je Dnevni red, te nakon rasprave usvojen je Statut (uvodno izlaganje:Ivana Stipanović), Poslovnik o radu(uvodno izlaganje: Goran Ćavar) i donesena Odluka o osnivanju Podružnice(uvodno izlaganje: Mato Mijić) „Napretka“ Jablanica.

Pročitan je telegram potpore Predsjednika Napretka gosp.Prof.dr.Franje Topića i čestitka za održavanje Skupštine i osnivanje Napretka u Jablanici. U čestitci stoji: da svi znamo da je položaj Hrvata u Jablanici izuzetno težak, ali društva kao što su Napredak mogu pridonjeti bržem povratku, afirmaciji pojedinca, kao i promidžbi hrvatske kulture, tradicije, povjesti i umjetnosti. Uvjeren je kako kako će podružnica Jablanica učiniti sve kako bi društvo oživjelo i kako bi privuklo što veći broj, ne samo Hrvata, već i drugih građana, koji će se u njemu osjećati prijatno i smatrati svojim društvom. Zaželio uspjeh u radu i da nažalost zbog zauzetosti nije mogao doći, kazao je na kraju gosp. Topić u svojoj čestitci.

Pirisutnima se obratio Ivan Rogić koji je kazao da je ovo i obnoviteljska i osnivačka skupština HKD "Napredak" podružnica Jablanica. "HKD "Napredak" Jablanica osnovano je i djelovalo je još prije Drugog svjetskog rata . Tako je Ante Šimić autor knjige „Općina Jablanica u pokazateljima i zdravstvo Jablanice u izdanju od 2008.g. govori o političkim prilikama te naglašava kako je na području općine Jablanica za vrijeme Kraljevine Jugoslavije djelovalo nekoliko društava i politički stranaka. Hrvatsko društvo „Napredak“ je djelovalo do 1941.g. te je okupljalo većinu Hrvata Jablanice i okolnih naselja. Ponovo je društvo obnovljo 1991. godine i tada je predsjednik bio Branko Bačić, članovi:Mario Marijanović, Ivan Miličević, Branko Mikulić,Ivan Rozić, Smilja Stojanović, Jerko Radić i Marko Ćorić. No sa Domovinskim ratom i ono se ugasilo, pa ovo sad ispada i obnoviteljska i osnivačka skupština HKD "Napredak" podružnica Jablanica. Tragovi djelovanja „Napretka“ također, na ovim terenima vidljivi su još početkom 20 stoljeća kada je postavljena Spomen ploča sa likom Mijata Tomića (koji je poginuo u Doljanima između 1656 i 1659) koja je ugrađena u veliki stećak u katoličkom groblju koje pripada župi „Svetog Lilije“ u naselju Doljani općina Jablanica. Početkom 2. Svjetskog rata nepoznata osoba je sliku skinula, ali nije sačuvana. Sada se na spomen ploči nalazi slika koju je oslikao (oko 1930.g.) akademski slikar Karlo Mijić. Na spomen ploči je upisano. MIJAT TOMIĆ, HRVATSKI NARODNI JUNAK,+1956.GOD U DOLJANIMA „PA JA ODOH TRAŽITI PRAVDE, U BOGAZE I TIJESNE KLANCE“ PODIŽE HRVATSKI NAROD I HKD „NAPREDAK“ U SARAJEVU O ILIJIN-DANU 1937.GOD , Imajući sve ovo na umu pokrenuli smo inicijativu da napravimo Podružnicu Napretka u Jablanici, i vrlo brzo smo dobili odgovor da je Predsjednik Napretka gosp. Franjo Topić suglasnasan da osnuje Napredak u Jablanica, te nakon toga dobili smo i formalno sve suglasnosti. Smatram da nam je ovakvo udruženje prijeko potrebno i da bi se to trebalo pokazati i u budućnosti, kazao je Ivan Rogić.

Skup je pozdravljen, lijepim riječima, od strane predstavnike općine Šaćira Buturovića i fra Andrije Jozića .

Osobnu kartu Napretka i sa čim se bavi pročitala je Rajka Copf.

U Upravni Odbor HKD "Napredak" podružnica Jablanica izabrani su: Predsjednik HKD "Napredak" Jablanica izabrana je Rajka Copf, za dopredsjednika Ivan Rogić, tajnika Monika Grbešić i blagajnika Ivana Perković , te za članove: Ivana Stipanović, Ante Šimić, Luka Marijanović, Župnik župe „Sv.Ilije“ iz Doljana fra Andrija Jozić, Župnik Župe „Bezgriješnog Začeća Blažene Djevice Marije“ Jablanica don Ivan Zovko, Vlado Marić, Dragan Mlikota. U Nadzorni odbor HKD "Napredak" Jablanica izabrani su: Stipo Rotim, Jozo Marić, Mario Rotim, Ivan Ico Kolak, Tomo Brekalo .

Usvojena je Odluka o uvažavanju organizacijske strukture Napretka, Pravilnik o međusobnim odnosima unutar Napretka, i usvojen Akt o odobravanju prava korištenja imena Napredak.

Na kraju Skupštine HKD "Napredak" Jablanica novoizabrana predsjednica Rajka Copf je govorila o ciljevima HKD "Napredak" Jablanica, a to su stipendiranje učenika i studenata, izdavaštvo, kultura, saradnja sa drugim udrugama, dijalog među ljudima, školovanje mladih itd... te zahvalila svima što su je podržali i pomogli osnivanje HKD "Napredak" Jablanica. Napomenuto je da će se Napredak Jablanica registrirati pri nadležnom ministarstvu nakon toga će legalno i legitimno početi raditi i djelovati.

Predsjednica Rajka Copf v.r.

   

Doljani.info

Udruge u Doljanima

Idi na vrh