Zahvaljujući našem prijatelju Perica Biško pokazati ćemo Vam predivne kadrove snimljene dronom u Parku prirode Blidinje, područja koja možete vidjeti su Risovac, Skijalište i Vilinac. 

Park prirode Blidinje, osnovan 1995. godine, nalazi se u središnjem dijelu visokih planina BiH, pokrivajući velika područja planina Čvrsnice, Čabulje i Vrana. Prostire se na površini od 364km², na teritoriji općina Posušje, Tomislavgrad, Prozor-Rama i Jablanica. Središnjim dijelom parka prirode Blidinje dominira Dugo polje, sa Blidinjskim jezerom, koje se nalazi u jugoistočkom dijelu parka. Zapadnu granicu parka prirode Blidinje čini Vran planina, na jugoistoku su rijeka Neretva i planina Čvrsnica, a na sjeveroistoku je rijeka Doljanka.

Geološki, park Blidinje odlikuju karbonatne naslage nastale u sedimentnom sastavu mezozoika prije 180 miliona godina. U geomorfološkom pogledu mogu se izdvojiti četiri regije: planinski masiv Čvrsnice (2228 m), planinski masiv Vrana (2074 m), gorski greben zapadne Čabulje i udolina Dugog polja. Stručnjaci smatraju da su planine Čvrsnica, Čabulja, Vran i Prenj jedan od najljepših predjela Europe. Park Blidinje se nalazi na svega dva sata vožnje od Jadranskog mora i do njega se može stići iz pravca Rame, Jablanice, Tomislavgrada ili Posušja.

Opširnije...

U nedjelju je na Vran planini, na Kedžari kod Divina groba, služena sveta misa za duvandžije, kao i za sve one koji su poginuli čuvajući stada, braneći dom… U organizaciji udruge „Vran“ i župnoga ureda Doljani misa za poginule održava se, već tradicionalno, osmu godinu za redom, zadnje nedjelje u kolovozu kod Divina groba na Kedžari. Na današnjem misnom slavlju sudjelovalo je više od 500 duša iz Rame, Doljana, Rakitna, Posušja, Tomislavgrada…

Opširnije...

Danas na prvu nedjelju u sedmom mjesecu na Kedžari u župi Doljani okupio se veliki broj vjernika iz Bosne i Hercegovine i iseljeništva kako bi proslavili „Divin dan“. Prije početka Svete mise tekst Poruke Dive Grabovčeve u ramskoj narodnoj nošnji izrekla je djevojka Iva Pavlović.

Danas, na "Divin dan“ uz suslavlje osam svećenika, svečanu svetu misu predvodio je i pod njom propovijedao fra Sretan Ćurčić, gvardijan franjevačkog samostana u Tomislavgradu. Svojim pjevanjem, misno slavlje uzveličale su Etno skupina “Čuvarice”.  Unatoč kiši na padinama Varana druženje se nastavilo do noći.

Kako je to izgledalo možete pogledati na fotografijama u nastavku.

Opširnije...

Nakon nestabilnog hladnog i kišovitog vremena zasjalo je sunce na Vran planini da najavi proslavu mučenice Dive Grabovčeve na Kedžari. Proslava je započela večeras u 18 sati misom Uočnicom koju je predvodio ramski gvardijan fra Andrija Jozić.

Svake godine sve veći broj vjernika okuplja se na misi Uočnici nakon čega se  nastavlja druženje s prijateljima u predivnom prirodnom okruženju Vran planine i parka prirode Blidinje.

Centralna proslava Divina dana je sutra na Kedžari. Svetu misu u 11 sati predvodi fra Mijo Džolan. Tekst poruke Dive Grabovčeve čitat će Darija Pavlović a glazbeni dio misnog slavlja uzveličat će zbor iz Mostara pod ravnanjem maestra Dragana Filipovića.

Opširnije...

Župa Doljani je nakon dužih priprema započela gradnju crkve na Risovcu, na mjestu danas poznatom kao lokacija Krš u Parku prirode Blidinje, na kojem se nalazi poznato "vikend naselje". Na Risovcu imamo svake nedjelje svetu misu u 13 sat u staroj kapelici, koja nije uvjetna za slavlje svete mise. Zato smo započeli novu crkvu na mjestu Krš, nedaleko od Skijališta.

Opširnije...

Stranica 1 od 3

Udruge u Doljanima

Idi na vrh