Prošli tjedan vozeći se iz Jablanice prema Doljanima na stijeni Ilijna gruda uočili smo alpiniste kako se penju uz ovu zahtjevnu stijenu. Odmah smo zaustavili automobil i fotografirali ovaj nesvakidašnji događaj. Koliko imamo saznanja ovo je prvi put da se netko na ovakav način popeo na stijenu, nadamo se da će sportske udruge urediti prilaznu stazu i ponuditi i ovaj vid turističke ponude općine Jablanica i Parka prirode Blidinje.

Alpinizam (od francuskog: Alpinisme) je samo podvrsta planinarstva, to je skup psihofičkih tehnika koje čovjeku omogućuju da se uspne na najviše i najnepristupačnije planinske visove i stijene.

Alpinizam bi se teško mogao nazvati sportom, jer kod njega nema natjecanja, osim zadovoljstva da se popelo na neki vrh prvi na svijetu, a kako su danas osvojeni svi vrhovi na svijetu, to alpinistima ostaje samo njihovo vlastito zadovoljstvo postizanja uspona, kao i izdržanja svih napora i opasnosti po život jer je alpinizam izuzetno opasan.

Alpinizam je u suštini kolektivna djelatnost, jer se na najviše vrhove penju velike ekspedicije od puno članova, iako sve više ima pojava da se u takve poduhvate upuštaju čak i pojedinci. Alpinizam zahtjeva i dugotrajni trening i izuzetnu fizičku pripremljenost - jer se na stijeni ne može ostati koliko hoćeš, već je treba savladati u određenom roku.

Danas se iz klasičnog alpinizma razvio sport znan kao slobodno penjanje, čija se natjecanja održavaju na umjetnim liticama, u dvoranama. Natjecatelji se penju samo snagom mišica, a cilj je stići brže do vrha od konkurenata.

Facebook

Udruge u Doljanima

Idi na vrh