Pretražujući Internet naišli smo na zanimljiv video uradak objavljen na platformi youtube na kojem dvojica prijatelja s biciklima obilaze zanimljivu rutu s Gračaca preko Baćine do Sovića, Doljana i Jablanice. 

Kako se iz priloženog videa može zaključiti snimatelj ove zanimljive ture je biciklist Nenad Rajic koji je u opis svog videa stavio slijedeći komentar:

„Odavno planirana posjeta Baćinoj planini se konačno ostvarila. Baćina planina se proteže cijelim dijelom iznad rijeke Doljanke, sa njene lijeve strane, a sa nje se pucaju pogledi sa jedne strane na Vranicu i Neretvicu, a sa druge na Čvrsnicu, Blidinje i Vran planinu. Uspon smo krenuli iz prekrasnog sela Gradac koje se nalazi odmah na početku Jablaničkog jezera, a iznenadilo nas je svojom prekrasnom crkvom i urednošću. Uz cestu se samo početak sela, a kada se počnete penjati prema Baćinoj planini tek se onda vidi veličina sela. Uspon ide asfaltiranim putem do jedne od kaptaža vode, a onda ide odličan makadam, jer se tim putem može doći i do Doljana, preko Baćine planine. Od spomenika bojovnicima HVO-a praktično počinje pravi uspon, a morali smo gurati skoro po 500 m, jer je šumski put veoma strm. Ne zove se džaba najviši vrh Trn, strmo je do njega dosta. Dio puta vodi livadama, što smo isto morali izgurati. Spust sa Trna ide zaraslom šumskom stazom, single trail-om, što smo sa zadovoljstvom odvozili, pa onda strmim putem kroz šumu i uskom stazom iznad strmih padina koje se obrušavaju prema selu Sovići, do jezera i odmorišta. Novoprobijenim strmim putem do sela Sovići se isto tako teško spustiti, adrenalina ne manjka. U selu Doljani posjetišmo grob hajduka Mijata Tomića, a u Jablanici srušeni most, simbol Jablanice, a onda slijedi povratak uz Jablaničko jezero do Gračca, uz nekolikog dugih uspona, a isto tako i spusteva. Sve u svemu, nekih 1500 m uspona, uz 50 km, što čini ovu turu teškom, iako se na prvu ruku ne bi reklo.“

Facebook

Udruge u Doljanima

Idi na vrh