Stota obljetnica Župe Jablanica i proslava blagdana Male Gospe, svečano je obilježena u petak pred crkvom Bezgrešnoga začeća Blažene Djevice Marije u Jablanici.

Euharistijsko slavlje predvodio je mostarsko-duvanjski biskup msgr. Ratko Perić u suslavlju s preko dvadeset svećenika, a prigodom 100 godina te župe iz tiska je izašla i monografija "Župa Jablanica" koja donosi presjek života i rada u župi u proteklih 100 godina.

Don Milan Vidić, župnik u Župi Jablanica, kazao je u izjavi za medije kako je ta župa osnovana 1917. godine, te kako je u svojoj dugoj i bogatoj povijesti imala uspona i padova.

- Uvijek se volim sjetiti lijepih trenutaka. Ljepote u župi, koja je bila 60-ih, 70-ih i 80-ih godina. No, na žalost, dva rata, Drugi svjetski rat i Domovinski rat, ostavili su neizlječive ožiljke na ovoj župi, a pogotovo Domovinski rat, kada je od predratnih 950 vjernika u župi ostalo svega pedesetak vjernika, koji su ovdje stalno nastanjeni i danas proslavljaju 100. obljetnicu župe - kazao je don Milan Vidić.

Istaknuo je kako vjeruje da će se ta župa ponovno dignuti iz pepela, kako bi božji blagoslov bio nad njom.

- U zadnjih 15. godina u župi nismo imali na žalost, nijedno krštenje, niti jedno vjenčanje a ni pričesti, tako da trenutno u župi nemamo ni djece ni mladih. Imamo dvoje studenata, jednoga bogoslova i jednu studenticu u Mostaru. Ljudskim očima gledano malo je sve to pesimistično, ali ako gledamo Božjim očima, vjerujem da je ovo jedna vrijedna i značajna zajednica u njegovim očima - istaknuo je Vidić.

Monografiju "Župa Jablanica" predstavio je mons. Ratko Perić, istaknuvši kako je na njoj radilo sedamnaest autora, a obuhvaća geografsko povijesni dio, zatim gospodarski i turistički potencijal općine Jablanica, povijest same Župe općine Jablanica, duhovna zvanja i župnike te žrtvoslovlje, a kao dodatak dolaze etnografsko kulturni tradicijski običaji Hrvata jablaničkoga kraja.

Današnjem događaju nazočili su Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ-a, Slađan Bevanda, županijski ministar unutarnjih poslova, Salem Dedić, načelnik općine Jablanica, Branko Bago, načelnik općine Posušje, kao i predstavnici vjerskih zajednica, Ekrem efendija Hodžić, glavni imam u Jablanici, te Milan Bužanin pravoslavni paroh.

Doljani.info

Udruge u Doljanima

Idi na vrh