12 listopada 2017. godine u Doljanima je održana Osnivačka skupština Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Herceg-Bosne Podružnica Jablanica.

Na početku rada skupštine prisutnima se obratio predsjednik udruge Ivan Rogić koji je u pozdravnom govoru gostima i članovima udruge zahvalio se na velikom odazivu. Prije početka rada skupštine intonirana je  himna hrvatskog naroda, nakon čega su se u minuti šutnje sjetili svih naših pokojnih koji su izgubili život u Domovinskom ratu.

Poseban pozdrav upućen je dragovoljcima i veteranima te zapovjednicima i vojnicima HVO bojne Mijat Tomić, predstavnicima civilne vlasti HVO općine Jablanica, svećenicima te svima koji nisu članovi udruge ali su danas prisutni na ovoj skupštini.

Po završetku uvodnog govora Predsjednik udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Herceg-Bosne Podružnica Jablanica prezentirao je izvješće o radu za proteklo razdoblje:

„Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnica Jablanica već egzistira i radi, a aktivnosti Udruge usmjerene su ka ostvarivanju prava branitelja HVO-a i poboljšanju kvalitete zastupanja branitelja u njihovim pravima te stalnom ukazivanju na neprimjeren i loš položaj branitelja u društvu, ka promicanju istine o Domovinskom ratu u BiH te obilježavanju obljetnica i važnijih datuma vezanih za Domovinski rat u BiH.  Udruga je zainteresirana i za ostvarivanje svih kulturnih i sportskih aktivnosti u promotivne i dobrotvorne svrhe, organiziranje stručnih i znanstvenih skupova, okruglih stolova i tribina radi točnog i povijesnog prikazivanja Domovinskog rata.

U kontekstu promicanja istine o Domovinskom ratu u ime Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnice Jablanica izražavam nezadovoljstvo radom Tužiteljstva BiH koje brojnim istragama, podizanjem političkih optužnica te najnovijim presudama protiv Hrvata otvoreno već dugi niz godina u svom radu koristi dvostruka mjerila. Svjedoci smo da je procesuiranje ratnih zločina nad Hrvatima sporadično i neučinkovito, kao što je slučaj i sa zločinom koji su počinili pripadnici Armije BiH 1993. na Stipića livadi za koji još uvijek nitko nije odgovarao.

Moram ovdje istaknuti da dugujemo duboko poštovanje i neizmjernu zahvalnost svim braniteljima, a napose onima koji su svoje živote položili za slobodu hrvatskog naroda u BiH, kao i članovima njihovih obitelji.

Branitelji su kroz Domovinski rat sanjali slobodu hrvatskog naroda od nametnutih ideologija i tuđih gospodara, stremili su slobodi  izražavanja svog hrvatskog identiteta u BiH i išli nesebično u najteže zadaće da izgrade prostor i vrijeme u kojemu nećemo biti „manji“, „slabiji“ i iskorištavani za tuđe interese. Nikad s pretenzijama prema tuđem, uvijek samo s namjerom obrane onoga što je naše.

Veliki broj branitelja je za to temeljno pravo jednoga naroda položio svoje živote u Domovinskom ratu, dok preživjeli sudionici istoga i danas, točnije svakoga dana u zadnjih 25 godina žive u nastojanju da stvore bolji život sebi, svojim obiteljima i budućim naraštajima. Iako je sada u miru, nažalost, postalo teže boriti se nego što je bilo u ratu, premda smo mislili da teže ne može biti, mi branitelji moramo ostati čvrst segment izgradnje povoljnijeg položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini. Ponosni i čestiti, nadasve pravedni i s domoljubljem u srcu ne smijemo se danas nakon svega povući i odustati od traženja načina da Hrvati u BiH dobiju prava i položaj kakav zaslužuju, bez nošenja tuđeg tereta na svojim leđima.

Mi Hrvati općine Jablanica moramo se sami više angažirati kako bismo pomogli jedni drugima, jer za to još ima prostora.

Što se tiče financija i financijske strane, od Općine Jablanica iz proračuna dobivamo mjesečno 240 KM, a inače kroz ovaj račun u zadnjih šest godina prošlo je 66.343,95 KM.

Nedavno smo izgradili i prigodnom svečanosti otkrili prvi spomenik poginulim Hrvatima općine Jablanica u 1. i 2. svjetskom te Domovinskom ratu. Pored ovoga hvale vrijednog projekta izgradnje spomenika, zajedničkim radom i doprinosima moramo još završiti izgradnju crkve u Sovićima i napraviti kapelu u groblju sv. Ilije u Doljanima te kapele u drugim grobljima. Potrebno je obnoviti igralište, lokalne puteve i drugo.

Očekuje nas i osnivanje još nekoliko udruga: udruge hrvatskih ratnih vojnih invalida HVO; zatočenih branitelja i civila; roditelja i udovica poginulih branitelja te napominjem da sve naše udruge trebaju djelovati na zavidnoj razini.

Zbog svega navedenoga danas je najvažnije očuvati zajedništvo hrvatskog bića u Bosni i Hercegovini, jer su sve druge opcije pogubne za našu opstojnost na ovim prostorima.“

Po završetku izlaganja izvješća o radu izabrana su tijela udruge:

 • Ivan Rogić predsjednik
 • Berislav Soldo zamjenik predsjednika,

ČLANOVI VIJEĆA

 • Zdravko Ćorić
 • Pero Zelenika
 • Anto Džalto
 • Stipo Bradarić
 • Pero Preković

NADZORNI ODBOR

 • Dragan Mlikota
 • Ivan Groznica
 • Milenko Drinovac

SUD ČASTI 

 • Stipo Kopilaš
 • Marko Bradarić
 • Luka Marijanović

čime je i završena ova izborna skupština. 

Doljani.info

Udruge u Doljanima

Idi na vrh