U nedjelju 7.7.2019 članovi udruge Runolist s kolegama iz drugih društava naše županije sudjelovalo je na događaju u organizaciji stanica planinarskih vodiča Mostar u suradnji sa HPD Prenj 1933. na usponu na sve vrhove Prenja iznad 2 000 metara nadmorske visinie.

Za uspon kroz Tisovicu do Zelene Glave treba odvojiti oko 3 sata dobrog hoda. Cijelo vrijeme uspona kroz Tisovicu i dalje prema Zelenoj Glavi, pružaju se nezaboravni vidici a prekrasne slike nedirnute i bezobrazno lijepe prirode, pratit će vas cijeli život.

Dalje staza nastavlja do križanja sa stazom koja dolazi od PS Jezerce. Ovo križanje se nalazi neposredno iznad PD Vrutak i na njemu treba skrenuti desno. Nakon toga slijedi uspon djelomično po siparu, do izlaska na greben ispod vrha Otiš. Od ove točke slijedi oštriji uspon, djelomično osiguran sajilama, do izlaska na prijevoj (2000 m) između Otiša i Zelene glave. Sa sedla između Otiša i Zelene glave pruža se lijep pogled na okolne planine.

Uspon na najveći vrh Prenja, Zelenu glavu, sa sedla vodi obilježenim, ali eksponiranim terenom, koji traži maksimalnu koncentraciju. Vrh Prenja, kota Zelena glava, otvara spektakularni pogled na markantne dijelove planine: dolinu Tisovice, greben Vjetrenih brda, na Lupoglav i dalje, na sve strane svijeta. Na Čvrsnicu, Vran planinu, Vranicu, Bjelašnicu, Treskavicu, Maglić, Velež i Čabulju.

Zelena_Glava_1.jpg Zelena_Glava_10.jpg Zelena_Glava_11.jpg

Zelena_Glava_12.jpg Zelena_Glava_13.jpg Zelena_Glava_14.jpg

Zelena_Glava_15.jpg Zelena_Glava_2.jpg Zelena_Glava_3.jpg

Zelena_Glava_4.jpg Zelena_Glava_5.jpg Zelena_Glava_6.jpg

Zelena_Glava_7.jpg Zelena_Glava_8.jpg Zelena_Glava_9.jpg