Kolege i prijatelji s portala www.rama-prozor.info bili su u posjeti Doljanima gdje su snimili predivne kadrove koje možete pogledati u nastavku.

Opširnije...

Na Stipića livadi iznad Doljana, općina Jablanica, u srijedu je obilježena 28. godišnjica stradanja 39 hrvatskih civila i branitelja. Brojna izaslanstva, vojna i civilna, položila su vijence i zapalila svijeće za sve stradale, a program obilježavanja se nastavio misom zadušnicom. 

Udruga Runolist iz Doljana zajedno sa svojim članovima i prijateljima propješačila je put iz Doljana do Stipića livade čime su odali počast vojnicima i civilima koji su poginuli na ovom mjestu.

Opširnije...

Udruga „Runolist“ Doljani - Jablanica organizira planinarenje „PUTOVIMA NAŠIH POGINULIH“ kojim odajemo počast Hrvatima poginulim u općini Jablanica na obljetnicu njihove pogibije. Polazak je organiziran u srijedu 28.07.2021. okupljanje je planirano u 7:00 sati a polazak u 7:30 sati s lokacije Gornja Krkača u Doljanima, a dolazak na Stipića livadu planiran je u 10:00 sati.

Molimo sve sudionike ovog planinarenja da se prikladno obuku, ponesu vodu i hranu te na vrijeme dođu na mjesto polaska kako bi smo zajedno mogli stići na Stipića livadu. Vrijeme planinarenja je 2sata i 30 minuta laganog hoda s pauzama. 

Sve informacije vezane za ovo planinarenje može dobiti i na broj telefona 063345079 

Opširnije...

U nedjelju je na stadionu Valj u Doljanima, već tradicionalno odigrana prijateljska utakmica između ekipa OO HDZBiH Jablanica i OO HDZBiH Rama. Po završetku utakmice druženje se nastavilo uz roštilji i piće do kasno u noć. Kako je to izgledalo možete pogledati u galeriji fotografija u nastavku.

Opširnije...

U srijedu 28. srpnja 2021. godine obilježit će se 28. obljetnica stradanja 39 hrvatskih civila i branitelja na Stipića livadi, župa Doljani. Stipića livada je mjesto na kojemu je u jutro 28. srpnja 1993. počinjen zločin nad 33 hrvatskih vojnika i 6 civila koje su ubili i masakrirali pripadnici tzv. A BIH, među kojima se spominju i mudžahedini.

Armija BiH je 28. srpnja 1993. tijekom upada u Doljane likvidirala, ponajviše koristeći hladno oružje, 17 Hrvata u Doljanima, a zatim i 22 osobe na Stipića livadi. Tada je zaklano ili ustrijeljeno 39 civila i vojnika u jednome od najtežih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH. Osim što je podignuta jedna optužnica pred Županijskim sudom u Mostaru, koja je odbačena, nitko nije odgovarao za taj stravični zločin.

Svi preživjeli stanovnici sela, njih preko 200, uglavnom žena i djece, uhićeni su i odvedeni u Jablanicu, gdje su bili zatočeni do 1. ožujka 1994. kada su razmijenjeni.

Nažalost, ni do danas još nije rasvijetljen pokolj sa Stipića livade.

Protokol (srijeda 28. srpnja 2021.): 9:30 – okupljanje hodočasnika
10:30 – polaganje cvijeća i paljenje svijeća
11:00 – Sveta misa u čast poginulih

Za hodočasnike iz Mostara biti će osiguran prijevoz preko Jablanice, Risovca na Stipića livadu. Polazak je iz Mostara u 8 sati s Trga hrvatskih velikana (Rondo).

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati organizatora: 063 311 304.

Opširnije...

Stranica 1 od 26

Potkategorije

Temperaturu iz Doljana možete pogledati na ovom linku:

http://foto55.com/meteo/

Kamere na ovom linku:

http://foto55.com/meteo/kamere.php

Doljani.info

Udruge u Doljanima

Idi na vrh