U subotu 13.6.2015 godine mala ali vrijedna ekipa Eko udruge „Runolist“ i HKD Napredak Jablanica okupila se kod mosta u Gornjoj Krkači kako bi započela  s označavanjem i čišćenjem staze koja vodi na Stipića livadu.   

Predvođena 83 godišnjim Jurom Miličevićem (Jukom), čovjekom koji je cijeli život radio i prolazio ovim stazama ispričao nam je pregršt zanimljivih priča o događajima s ovih predivnih mjesta kroz koja smo prolazili. Uz ovog vitalnog i zanimljivog čovjeka označavanje i čišćenje staza nije bilo naporno nego nadasve zanimljivo. Da se ne zaboravi navest ćemo i imena ostalih sudionika ovog događaja: Goran Ćavar, Ivan Rogić, Ivan Zelenika (Ivo), Goran Šitum, Mario Zelenika, Mladen Zovko, Miro Zelenika, Matijas Copf, Toni Šitum i  Ivan Zelenika.

 

Označavanje staza započeli smo pripremama nekoliko dana ranije kada smo napravili kalupe za natpise te pripremili i obojili table s oznakama tako da smo prilikom dolaska na polaznu točku bili spremni.

Putovanje smo započeli šetnjom preko livade zvane Langer prema gustoj bukovoj šumi prema kojoj je vodio stari šumski put. Inače ova lokacija Lager je služila za skladištenje šume koja se sjekla na padinama Čvrsnice. 

Sunčano i vruće vrijeme nije nam smetalo da nastavimo s planinarenjem zbog toga što nam je gusta bukova šuma cijelo vrijeme pravila hlad. Hodajući putem nailazili smo na stare planinarske oznake koje smo obnavljali a također smo postavljali i nove. Na svim važnijim skretanjima postavili smo table s natpisima i strelicama u kojem smjeru treba ići prema Stipića livadi. 

Zanimljivo je napomenuti negdje na pola puta naišli smo na brojan bukova stabla oborena na stazu kojom smo prolazili. Juka nam kaže da je jak vjetar napravio pijavicu koja je to polomila a da takve vjetrove ni on nikad prije nije vidio te da se ovako slomljena stabla razlikuju od slomljenih stabala nastalih velikim oborinama snijega.  Ponijevši motorku brzo smo prokrčili stazu i očistili drveće koje je stajalo na putu. 

Nakon dva sata hoda izišli smo na livadu zvanu Golinca gdje smo se odmorili i ručali, jedan dio ekipe otišao je natočiti vode na izvoru i obići pećinu koja se nalazi u neposrednoj blizini livade, a drugi dio ekipe odigrao je partiju šaha na 1250m nadmorske visine.  Dogovorili smo se da pobjednika nećemo imenovati jer svi Vi koji ih poznajete znat će te tko je pravi šahist na 1250m. Na ovoj lokaciji sreli smo i šumara Zorana Šituma koji je patrolirao obroncima Čvrsnice. 

Kad smo se odmorili i ponovno okupili krenuli smo prema Stipića livadi na koju smo stigli za nešto manje od dvadeset minuta te time završili ovu akciju i predivno druženje. 

Već sad možemo najaviti da će biti organizirano planinarenje na godišnjicu pogibije vojnika i civila na Stipića livadi 28.07.2015 godine. Više informacija objaviti ćemo u najavi za Stipića livadu. 

Nakraju se zahvaljujem svim sudionicima ovog projekta a posebice Juki koji nas vodio ovim putovima te ugostio po završetku planinarenja. 

Na karti iznad prikazan je djelomični track rute, zbog problema s navigacijom nismo uspjeli napraviti potpuni track. 

Facebook

Udruge u Doljanima

Idi na vrh