Ovih dana u posjeti BiH nalaze se studenti jednog od najstarijih ali i najvažnijih zavoda za odgoj svećenika iz Rima, Papinskog zavoda Germanicum Hungaricum. Njih 17 sa svojim rektorom Stefanom Dartmannom nalaze ovih dana u posjeti Crkvi u BiH, kako bi vidjeli i doživjeli život Crkve i naroda u našim krajevima. S obzirom da u tome Zavodu boravi i doljanac don Pero Miličević, koji studira u Rimu, članovi ovog Zavoda obišli su i Doljane.

Najprije su svratili u Jablanicu gdje su vidjeli, obišli logor "Muzej" i upoznali se sa strahotama i stradanjima koji su se dogodili u našem kraju. Nakon toga došli su u Doljane, gdje su ostali oduševljeni ljepotom našeg kraja. Obišli su Crkvu gdje su nas dočekali naš doljanski župnik fra Ivan Pervan i Ivan Rogić, predsjednik OO HDZ općine Jablanica. Upoznali su se sa poviješć župe Doljani i znamenitostima našega kraja.

Nakon okrijepe, nastavili su svoj put prema Sarajevu i daljnjem obilasku BiH. Većini o njih je ovo prvi put u BiH. Inače Zavod Germanicum dosta je povezan sa hrvatskim narodom jer su u ovom Zavodu, kojeg je osnovao sv. Ignacije Loyolski 1552 godine, boravili i školovali mnogi poznati Hrvati poput sv. Marka Križevčanina, bl. Alozija Stepinca, sluge Božjeg Josipa Stadlera, Silvija Strahimira Kranjčević i mnogih drugih.

Našim gostima hvala lijepa na posjeti i lijepom druženju i sretan put u daljnjem obilasku BiH.

Facebook stranica Doljani.info:
https://www.facebook.com/doljani.jablanica

Idi na vrh