Već u petak na Badnji dan privodile su se posljednje pripreme vezane za blagdansku trpezu, u kućama su mirisali kolači, sarma i keške, a u sušnicama pekli su se praščići i janjci. Sušeno meso skinuto je s tavana sušnica i pripremljeno za rezanje. U našem kraju običaj je da se posti na Badnji dan i sve delicije koje se pripremaju dodaju posebnu draž cijeloj priči.

Odlaskom na misu polnoćku koja je započela u 12 sati u župnoj crkvi u Doljanima započela je proslava Božića. Po završetku misnog slavlja župljani su se okupili ispred crkve kako bi čestitali Božić. U subotu na Božić u 11 sati služena je sveta misa za sve one koji nisu mogli biti na polnoćki. Po starom običaju na Božić se okupljaju obitelji na zajedničkom ručku nakon kojeg se odlazi kod rođaka i prijatelja na druženje i čestitanje.

 

 

 

U nedjelju je proslavljena svetkovina Sv. Obitelji, zbog liturgijskih propisa blagdan sv. Stjepana, prvomučenika se ispušta. Posebno svečana sveta misa bila je u 11 sati u župnoj crkvi u Doljanima. Nakon svete mise župljani i njihovi gosti družili su se ispred crkve. Također na ovaj dan se obilježava Iseljenički dan, dan izbjeglica.

 

U ponedjeljak misa je služena u 9 sati i proslavljena je svetkovina svetog Ivana apostola i evanđelistu. Ivan je bio "učenik kojega je Isus osobito volio" a kod nas u župi dosta župljana nosi ovo ime ili neku izvedenicu iz ovog imena stoga se proslava imendana nastavila do kraja dana. 

 

 

Facebook

Udruge u Doljanima

Idi na vrh