Povodom izgradnja kapelice, crkvice, mrtvačnice u Sovićima donosimo Vam priopćenje Odbora za izgradnju kapelice, crkvice, mrtvačnice u Rimokatoličkog groblja Sovići:

"Višestoljetna težnja Hrvata naselja Sovići u općini Jablanica bila je sagraditi crkvu.

To se do sada nije dogodilo jer nije bilo prilike. Ovdje se uvijek teško živjelo, najviše od zemlje i od svog rada. Država ništa nije ulagala u ovo mjesto. Dapače, i ono što se moglo nije se htjelo, a ono što se imalo država je oduzimala ili preseljavala.

Narod je bio pod stalnim pritiskom, stalno se iseljavao, premještao, tražeći bolji život i bolju perspektivu za svoju djecu zbog mogućnosti školovanja. Nakon raspada bivše države i stvaranje demokracije, te nastanka novih država narod se oslobodio stege. No, dogodio se rat, tako je na ovom prostoru došlo do novog iseljavanja.

Danas, zbog svega ovoga, Sovićana ima po svim krajevima svijeta, od europskih do prekooceanskih zemalja.

No, ostalo je nekoliko stotina žitelja na ovom području, ostalo je sjeme, a prema podatcima Župnog ureda Svetog Ilije proroka u Doljanima u župi je oko 300 vjernika. Ima dosta i onih koji dođu vikendom, obilaze svoj rodni zavičaj i održavaju imanja.

Svake godine za Dan svetog Ilije okupi se nekoliko tisuća ljudi koji dođu sa svih strana, a podrijetlom su sa ovog područja. U zadnjih nekoliko godina ponovno se aktualizirala priča o gradnji crkve u Sovićima. Gdje god se ta ideja iznijela svi su je podržali i obećali pomoć.

Zbog toga se odlučilo početi, konkretno raditi na organiziranju, kako bi se ova ideja realizirala. Tražila se lokacija i konačno je gospodin Andrija Kolak donirao svoju zemlju za gradnju crkve. Andrija je iz Sovića, radio je dugo u Njemačkoj, a sada je u mirovini i nastanjen je u Kuparima kod Dubrovnika.

Lokacija je odmah uz Rimokatolička groblje u Sovićima. Velika mu hvala, a njegovo ime će ostati zapamćeno i ispisano u povijesti Sovića. Utemeljen je Odbor za izgradnju crkve i uređenje groblja, a u njemu su svi koji mogu i žele pomoći, vodeći računa o zastupljenosti svih zaseoka.

Registrirano je udruženje građana "PROVITA" s posebnim žiro računom, (u KM i devizni) kojim će upravljati Odbor za izgradnju crkve. Sve će biti otvoreno, javno i transparentno, uz suglasnost Župnog ureda Doljani, te uz poseban Nadzorni odbor. Sve prihode, donacije i pomoć objavit ćemo javno, a kroz tromjesečna izvješća također ćemo objaviti sve rashode.

Crkvi ćemo dati posebno ime po nekom od svetaca, kako je to i običaj. Prostor u crkvi služit će i kao mjesto gdje će se ispraćati pokojnik, te služiti sveta Misa.

Cilj nam je okupiti se jednom godišnje na ovom mjestu, te se uz svetu misu pomoliti, proveseliti i podsjetiti naših starina i običaja.

Ne smijemo zaboraviti svoja ognjišta!

 

Prilog za izgradnju Crkve možete uplatiti na poseban račun kod UniCredit Bank Mostar, i to:

Za domaću valutu KM (BiH) broj: 3381302246898598 „PROVITA“Odbor za izgradnju crkve, Sovići, općina Jablanica.

Za sve inozemne uplate iz inozemstva (izvan BiH): IBAN (EU) broj računa: BA393381304846899984 BIC/SWIFT(ALL COUNTRIES): UNCRBA 22 „PROVITA“Odbor za izgradnju crkve, Sovići, općina Jablanica.

 

Popis uplata možte pogledati na ova dva linka:

  1. Popis uplata spomen kapela Sovići.xlsx
  2. Popis uplata za održavanje i uređenje groblja Sovići.xlsx

Predsjednik Odbora
Ivan Rogić,dipl.iur."

Prilog za izgradnju Crkve

Prilog za izgradnju Crkve možete uplatiti na poseban račun kod UniCredit Bank Mostar, i to:

Za domaću valutu KM (BiH) broj: 3381302246898598
„PROVITA“Odbor za izgradnju crkve, Sovići, općina Jablanica.

Za sve inozemne uplate iz inozemstva (izvan BiH):

IBAN (EU) broj računa: BA393381304846899984
BIC/SWIFT(ALL COUNTRIES): UNCRBA 22
„PROVITA“Odbor za izgradnju crkve, Sovići, općina Jablanica.

 
Idi na vrh