Na Kedžari je danas služena sveta misa uoči Divina dana, važnog vjerskog događaja u ovom kraju. Misu, koja je počela u 18 sati, predslavio je fra Mladen Vukšić, župnik iz Posušja, poznat po svojoj predanosti i toplini koju unosi u svaki susret s vjernicima.

Vrijeme je bilo predivno, sunčano i toplo, što je dodatno doprinijelo posebnoj atmosferi. Vjernici su se počeli okupljati već satima prije početka mise, donoseći sa sobom molitvene nakane i želje. Ove godine je zabilježen rekordan broj posjetitelja, što je svjedočilo o sve većem značaju Divina dana među vjernicima.

Opširnije...

U idiličnom okruženju Parka prirode Blidinje, tijekom vikenda, održan je već tradicionalni 24. memorijalni skup planinara 'Ivica Plazonić'. Ovaj svečani događaj okupio je planinare iz čitave Hrvatske i Bosne i Hercegovine, uključujući i društvo Runolist Doljani-Jablanica. U organizaciji HPD Pločno Posušje i HPD Malačka iz Kaštel Starog, subota je bila prepuna planinarenja i aktivnosti. Četiri planinarska izleta, s pažljivo odabranim vodičima, pružila su sudionicima nezaboravno iskustvo. Izleti su vodili do Hajdučkih Vrata, Velikog Kuka, Velikog Vrana i najvišeg vrha ovog prekrasnog parka prirode, Pločna.

Opširnije...

Sovićka vrata, smještena visoko u planinama Hercegovine, pružaju zadivljujući pogled koji oduzima dah. S ove prekrasne točke promatranja, otvara se panorama koja obuhvaća planine Vran i Čvrsnicu, Risovačko polje i Blidinjsko jezero, dolinu rijeke Doljanke te slikovita sela Sovići i Doljani. U daljini se proteže planina Baćina, stvarajući slikoviti okvir koji oplemenjuje ovo velebno prirodno čudo.

Sovićka vrata nude nevjerojatne vidike koji izazivaju divljenje svakoga tko se usudi pogledati prema dolje. Planine Vran i Čvrsnica, prekrivene zelenilom i okrunjene snježnim vrhovima, pružaju spektakularan prikaz planinskog krajolika. Risovačko polje i Blidinjsko jezero, smješteni u blizini, stvaraju slikovitu sliku koju je teško opisati riječima. Ova područja prirodne ljepote oduševljavaju svojom netaknutom prirodom i predstavljaju raj za zaljubljenike u planinarenje i istraživanje.

Opširnije...

Danas je na Vran planini svečano obilježen Divin dan, poseban trenutak u vjerskom kalendaru koji okuplja tisuće hodočasnika iz različitih krajeva. Ovo važno euharistijsko slavlje, koje se održalo u 11 sati, prethodile su pučke pobožnosti i obredi. Hodočasnici su započeli svoj dan obavljanjem zavjeta i molitvom te su potom posjetili Divin grob i spomenik. Ova duhovna praksa ima poseban značaj za vjernike koji vjeruju u Divu i njenu svetost. Također, hodočasnici su imali priliku za osobnu Ispovijed, što je prilika za ispovijedanje grijeha i traženje duhovnog oprosta.

Prije početka svečane mise, djevojka Magdalena Fofić izrekla je tekst Poruke mučenice Dive Grabovčeve. Ova Poruka ima posebnu emotivnu vrijednost za hodočasnike, jer donosi duhovne poruke i pouke koje su utkane u Divinin život i mučeništvo. Duhovna dimenzija ovog događaja dodatno je naglašena izvedbom u ramskoj narodnoj nošnji, koja je dio kulturnog nasljeđa ovog kraja. Središnje euharistijsko slavlje, koje je privuklo nekoliko tisuća hodočasnika, predslavio je fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM. Ovaj svečani trenutak označava zajedništvo vjernika i njihovu posvećenost duhovnim vrijednostima koje Divina predstavlja.

Opširnije...

Na prelijepom groblju Kedžara, uoči Divina dana, služena je svečana sveta misa koju je predvodio fra Josip Vlašić, kapelan iz Masne Luke. Unatoč promjenjivom vremenu, veliki broj vjernika okupio se kako bi sudjelovao u ovom slavlju. Unaprijed najavljena sveta misa privukla je  vjernika iz iz okolnih župa kao iz cijele Hercegovine, a njihov odaziv unatoč neizvjesnom vremenu oduševio je sve. Sunce je radosno zasjalo između oblaka, dodatno uljepšavajući ovo groblje i stvarajući atmosferu mira i duhovnosti.

Opširnije...

Stranica 1 od 7

Facebook

Udruge u Doljanima

Idi na vrh