Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je izdanje prigodnih poštanskih maraka „Mitovi i flora 2024.“ u bloku, a motiv je hajduk Mijat Tomić i munika, endemski bor. Ovo izdanje predstavlja simbolično priznanje jednom od najpoznatijih vođa hajduka, čija je hrabrost i nesebičnost ostavila dubok trag u povijesti Hercegovine.

Mijat Tomić, poznat kao Robin Hood Hercegovine, bio je legendarni hajduk koji se istaknuo svojim hrabrim djelima u 17. stoljeću. Rođen je u Gornjem Brišniku početkom XVII. stoljeća (oko 1610. godine), a poginuo je u Doljanima kod Jablanice na Ilindan, 20. srpnja, između 1656. i 1659. godine. Njegovi roditelji su rano umrli, pa ga je othranio stric. Kao mladić, Mijat je stupio u službu kod bega Kopčića, gdje je stekao reputaciju junaka s kojim se nitko u duvanjskom kraju nije mogao natjecati.

Legendarna Borba Jedan od ključnih trenutaka u Mijatovom životu bio je njegov sukob s Arapinom koji je prijetio begu i narodu. Mijat ga je svladao i pogubio, što mu je donijelo čast i priznanje od bega Kopčića, koji mu je darovao livadu zvanu Jabuka i čast da bude barjaktar u svatovima. Međutim, Mijatova popularnost i vještine nisu se svidjele Turcima, koji su ga odlučili ubiti. Saznavši za njihove namjere, Mijat je pobjegao u planinu Vran, gdje je okupio hajdučku družinu od 30 do 40 ljudi.

Opširnije...

Jutros je Doljane iznenadio prizor bijelog pokrivača snijega koji je prekrio već procvale voćke i tek posađene usjeve. Nakon nekoliko dana intenzivnih vrućina, temperature su dramatično pale blizu nule, donoseći zimu u proljeće. Stanovnici Doljana, malog mjesta koje se oslanja na poljoprivredu, probudili su se na neočekivani prizor snijega koji je pao na cvjetajuće voćke i mlade izdanke povrća. Proteklih dana, visoke temperature potaknule su rani cvat voćaka što je ubrzalo radove u vrtovima i voćnjacima. Doljančani su, koristeći toplo vrijeme, završili sadnju krumpira i drugog povrća.

Ovaj iznenadni pad temperature, s mogućim padom ispod ledišta, zabrinjava lokalne poljoprivrednike koji strahuju da bi moglo doći do smrzavanja cvijeća i mladih plodova. Posljedice bi mogle biti slične prošlogodišnjem scenariju kada je mraz značajno smanjio urod voća u regiji. Meteorolozi predviđaju kratkotrajnu hladnoću, ali čak i kratki periodi niskih temperatura mogu uzrokovati ozbiljnu štetu osjetljivim cvjetovima i mladicama. Ovo je krucijalno razdoblje za voćkarstvo, te su mještani Doljana u iščekivanju i nadi da će temperature ostati iznad kritičnih vrijednosti.

Opširnije...

Na dan koji odzvanja poviješću i sjećanjem na hrabrost, u Doljanima kod Jablanice obilježena je 32. obljetnice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane (HVO). U jutarnjim satima, predstavnici Koordinacije braniteljskih udruga Jablanica i pripadnici vojske, s počastom su položili vijence i zapalili svijeće ispred spomenika posvećenog poginulim braniteljima HVO-a u ovom mjestu. Skup je bio trenutak dubokog prisjećanja na muževe, očeve, braću, suborce i prijatelje koji su u najtežim vremenima Domovinskog rata učinili ultimativnu žrtvu - dali svoje živote za slobodu koju danas čuvamo kao najvrjednije naslijeđe.

Danas, s ponosom i zahvalnošću, upućujemo iskrene čestitke svim dragovoljcima, veteranima i sudionicima Domovinskog rata, hrvatskim ratnim vojnim invalidima, te obiteljima poginulih i umrlih pripadnika HVO-a. Njihova odanost, hrabrost i žrtva temelj su slobode koju zajednički dijelimo i štujemo.

Opširnije...

Obavještavamo i pozivamo sve Hrvatske stradalnike Domovinskog rata civilne žrtve sukladno Zakonu o zaštiti civilnih žrtava rata (Sl.novine FBiH broj 60/ 23) da će se osnivačka Skupština Hrvatske udruge civilnih žrtava rata održati dana 16.03.2024.sa početkom u 19 h u Hrvatskom domu na Milaševcu u Doljanima, općina Jablanica.

Pozivamo sve stradalnike civilne žrtve rata, žene i muškarce da dođu na ovu Skupštinu kako bi ostvarili i zaštitili svoja prava kao stradalnici. Posebice one koji su bili zarobljeni u logoru Muzej u Jablanici.

Predsjednik Inicijativnog odbora
Vlado Zelenika

Opširnije...

Pripremite se da zaronite u čarobni svijet Parka prirode Blidinje kroz naš najnoviji video! Ovaj put, vodimo vas na nezaboravno putovanje s visokih vrhova Čvrsnice, gdje se uzdiže vrh Glave. Naša ekipa je odlučila podijeliti ovaj predivan doživljaj s vama, koristeći najnoviju tehnologiju - dronove.

Dok se uzdižemo iznad sela Doljani, otvara se prizor koji oduzima dah. Beskrajni pejzaži prošarani šumama, livadama i kristalno čistim potocima pružaju spektakularni pogled. Sunčevi zraci igraju se na površini jezera, dok planinski vrhovi dopiru do neba.

Opširnije...

Stranica 1 od 40

Potkategorije

Temperaturu iz Doljana možete pogledati na ovom linku:

http://foto55.com/meteo/

Kamere na ovom linku:

http://foto55.com/meteo/kamere.php

Facebook

Udruge u Doljanima

Idi na vrh