Austrijska monarhija, odnosno kasnije Austro-Ugarska monarhija, među prvima je spoznala značaj izrade kartografskih podloga (skice snimanja, katastarske i topografske karte) i počela sa radovima na stabilizaciji i mjerenju triangulacijske mreže, snimanjem terena i izradom kartografskih podloga.

Tako je Hazburška monarhija već 1764. godine, uz odobrenje carice Marije Terzije, počela sa prvim sustavnim snimanjem. Vrijedno je spomenuti da su prve karte Bosne i Hercegovine nastale na osnovu tajnih putovanja. Snimanja na osnovu kojih su izrađene karte izvedena su uglavnom na glavnim putnim pravcima, a dijelovi teritorija između putnih mreža prikazani su simbolično.

Nakon Berlinskog kongresa 1878. godine i aneksije Bosne i Hercegovine od strane Austro-Ugarsle monarhije, počima prva sustavna izmjera područja BiH bazirana na trigonometrijskoj i nivelmanskoj mreži.

U nastavku možete pogledati digitaliziranu kartu iz 1878 godine:

Opširnije...

Posjedovanje osobne iskaznice je zakonska obveza, tako da je svaki državljanin koji je navršio 18 godina s prebivalištem u Bosni i Hercegovini dužan imati osobnu iskaznicu.

Za one koji na vrijeme ne podnesu zahtjev za izdavanje ovog identifikacijskog dokumenta kazne nisu male i mogu ići do 300 KM. Razlog je što je osobna iskaznica javna isprava kojom se dokazuje identitet, mjesto i datum rođenja, prebivališta.

Na temelju Zakona o osobnim iskaznicama državljana Bosne i Hercegovine naknada za izdavanje ili zamjenu osobne iskaznice iznosi 18 KM. Ako državljaninu BiH nije ranije izdana osobna iskaznica, dužan je podnijeti zahtjev za izdavanje osobne iskaznice u roku od 60 dana nakon što navrši 18 godina života ili 60 dana nakon što se trajno nastani u BiH, ako je navršio 18 godina života.

Opširnije...

U petak, 2. veljače 2024. godine, u zgradi na Valju u Doljanima, u vremenu od 10:30 do 11:30 sati, održat će se informativni sastanak za članove Udruge HVIDRA općine Jablanica koji nisu ostvarili mirovine u Republici Hrvatskoj.

Na sastanku će biti pojašnjena prava hrvatskih branitelja Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj, kao i postupak ostvarivanja mirovina.

Stoga sve članove koji nisu ostvarili mirovine pozivamo da dođu na sastanak kako bi dobili sve potrebne informacije. Sastanak organizira Udruga HVIDRA općine Jablanica u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja.

Srdačan pozdrav,  Udruge HVIDR-a općine Jablanica.

Opširnije...

Doljani su sada posjeduju web stranicu koji im omogućuje da se pripreme za sve izazove koje zima može donijeti - meteo.foto55.com. Ova web stranica postala je nezaobilazna destinacija za stanovnike Doljana i vozače koji žele trenutne i točne informacije o stanju na cestama, vremenskoj prognozi i trenutnim temperaturama.

Jedinstvena značajka meteo.foto55.com je njezina sposobnost pružanja stvarnih informacija o stanju na cestama u Doljanima. Vozači sada imaju priliku saznati je li cesta prekrivena snijegom, ima li leda ili drugih opasnosti. Ova praktična informacija pomaže vozačima u planiranju putovanja i prilagodbi vožnje uvjetima na cestama.

Vremenska prognoza koja se redovito ažurira na meteo.foto55.com također je ključna za stanovnike Doljana. Mogućnost unaprijed saznati o padavinama, temperaturama i ostalim vremenskim uvjetima omogućuje ljudima da se pravovremeno pripreme. Bilo da se radi o oblačnom danu ili predstojećem snijegu, meteo.foto55.com pruža relevantne informacije koje su od važnosti za lokalnu zajednicu.

Opširnije...

Stranica 1 od 38

Potkategorije

Temperaturu iz Doljana možete pogledati na ovom linku:

http://foto55.com/meteo/

Kamere na ovom linku:

http://foto55.com/meteo/kamere.php

Facebook

Udruge u Doljanima

Idi na vrh