Za sve one koji nisu bili ove godine na proslavi Divinog dana na Kedžari, snimili smo zanimljiv video, vožnja iz Doljana do Kedžare.

Opširnije...

Nekoliko zadnjih godina, kao uvod u proslavu „Divinog dana“ na Kedžari, večer prije, služi se sv. misa Uočnica. Tako je bilo i večera, kada je uz nazočnost velikog broja vjernika, sv. misu predvodio i pod njom propovijedao, don Marko Šutalo, župnik župa Jablanica i Drežnica.

Središnja proslava „Divinog dana“ biti će ujutor a Svetu misu u 11 sati predvodit će fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM.

Opširnije...

Blidinje BIKE Festival je trodnevni događaj koji se proteklog vikenda održao u parku prirode Blidinje, a po prvim informacijama koje imamo sa terena oduševio je sve prisutne. Petak je predviđen za VIP prezentaciju projekta i druženje sa sponzorima događaja, subota je rezervirana za rekreativnu vožnju po nekim od najljepših predjela Blidinja, dok je nedelja bila u znaku profesionalne utrke "XCM Herzegovina". Ovo je prvi put da se biciklistička utrka XCM Herzegovina našla u UCI-a (Union Cycliste Internationale) i događaj je jednostavno oduševio. Dodavanje Blidinje BIKE Festivala u kalendar UCI utrka osigurava da profesionalni vozači mogu prikupiti vrijedne UCI bodove na događaju, doznati za Hercegovinu i privući sve te Elitne vozače iz svijeta u Park prirode Blidinje.

Opširnije...

U organizaciji udruge „Runolist“ Doljani-Jablanica u srijedu je na širem području Kedžare organizirano čišćenje i uređenje prostora nakon proslave Dive Grabovčeve. Unatoč postavljenim kontenerima i upozorenjima, na brojnim lokacijama ostavljeni su papiri, vrećice i otpad koji je bilo potrebno pokupiti kako bi ovaj predivni dio Parka prirode Blidinje ostao onakav kakav zaslužuje.

Opširnije...

Zahvaljujući našem prijatelju Perica Biško pokazati ćemo Vam predivne kadrove snimljene dronom u Parku prirode Blidinje, područja koja možete vidjeti su Risovac, Skijalište i Vilinac. 

Park prirode Blidinje, osnovan 1995. godine, nalazi se u središnjem dijelu visokih planina BiH, pokrivajući velika područja planina Čvrsnice, Čabulje i Vrana. Prostire se na površini od 364km², na teritoriji općina Posušje, Tomislavgrad, Prozor-Rama i Jablanica. Središnjim dijelom parka prirode Blidinje dominira Dugo polje, sa Blidinjskim jezerom, koje se nalazi u jugoistočkom dijelu parka. Zapadnu granicu parka prirode Blidinje čini Vran planina, na jugoistoku su rijeka Neretva i planina Čvrsnica, a na sjeveroistoku je rijeka Doljanka.

Geološki, park Blidinje odlikuju karbonatne naslage nastale u sedimentnom sastavu mezozoika prije 180 miliona godina. U geomorfološkom pogledu mogu se izdvojiti četiri regije: planinski masiv Čvrsnice (2228 m), planinski masiv Vrana (2074 m), gorski greben zapadne Čabulje i udolina Dugog polja. Stručnjaci smatraju da su planine Čvrsnica, Čabulja, Vran i Prenj jedan od najljepših predjela Europe. Park Blidinje se nalazi na svega dva sata vožnje od Jadranskog mora i do njega se može stići iz pravca Rame, Jablanice, Tomislavgrada ili Posušja.

Opširnije...

Stranica 1 od 4

Doljani.info

Udruge u Doljanima

Idi na vrh