Život se sporo ali ipak polako vraća u mjesto Soviće u župi Doljani, o čem svjedoči i izgradnja župne kapele - crkvice, nedaleko od mjesta koje je u ratu bilo poprište teškoga ratnog zločina nad 39 hrvatskih civila i vojnika HVO-a od bošnjačke Armije BiH. Naime, kako nam je prenio aktivist Marinko Ljoljo, vrijedni stanovnici Sovića u župi Doljani, jablaničkoj općini, stalno unaprjeđuju svoje selo i ulažu u prometnu i društvenu infrastrukturu, od prometnica, opskrbe vodom i strujom, a u poodmakloj fazi je izgradnja upravo crkve i mrtvačnice u blizini seoskog katoličkog groblja. Ovaj je objekt impozantan  s obzirom na to da se radi ipak o malenome selu u kojemu stalno živi tek desetak stanovnika. Izgradnja crkvenoga objekta stigla je do zvonika, kripta je izgrađena i blagoslovljena.

Do kraja građevinske sezone očekuje se dovršetak grubih radova, ponajprije krovne konstrukcije. Izgradnju ove crkve financiraju žitelji Sovića, uglavnom prognanici, ali i oni koji su ranijíh godina u egzodusu napustili rodnu grudu za kojom je proradila nostalgija. Ljoljo ipak svjedoči kako bi se vro mali broj stvari u Jablanici realizirao bez hrvatskih predstavnika iz ove općine, pri čemu posebno ističe ulogu Ivana Rogića, koji je angažiran na svim aktivnostima.

Večernji list, 22. rujna 2019.
Zoran Krešić

 

Pozivamo sve Sovićane i dobre ljude koji prepoznaju ovaj projekt da svojim donacijama potpomognu završetak izgradnje. Na linku ispod možete pogledati dosadašnje donatore:

Uplate za izgradnju - groblje i crkva Sovići

Prilog za izgradnju Crkve

Prilog za izgradnju Crkve možete uplatiti na poseban račun kod UniCredit Bank Mostar, i to:

Za domaću valutu KM (BiH) broj: 3381302246898598
„PROVITA“Odbor za izgradnju crkve, Sovići, općina Jablanica.

Za sve inozemne uplate iz inozemstva (izvan BiH):

IBAN (EU) broj računa: BA393381304846899984
BIC/SWIFT(ALL COUNTRIES): UNCRBA 22
„PROVITA“Odbor za izgradnju crkve, Sovići, općina Jablanica.

 
Idi na vrh