Danas je u Jablanici, u organizaciji Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata HNŽ-a, svečano obilježena 30. obljetnica od raspuštanja logora Armije BiH, Muzej "Bitka za ranjenike". Ovo značajno događanje okupilo je brojne članove udruge, predstavnike lokalne zajednice i građane, koji su se prisjetili teških vremena i odali počast svim žrtvama rata.

Obilježavanje je započelo emotivnim polaganjem vijenaca kod Muzeja u Jablanici u 10:30 sati, gdje su prisutni izrazili poštovanje i zahvalnost prema onima koji su svoje živote izgubili ili su pretrpjeli strahote logora. Nakon toga, u župnoj crkvi u Jablanici služena je sveta misa za poginule i umrle logoraše.

Uz formalni dio programa, velika pažnja posvećena je i druženju logoraša i njihovih gostiju ispred crkve, gdje su sudionici razmjenjivali svoja iskustva i sjećanja na ratna vremena. Upravo tijekom ovih razgovora saznali smo da se priprema osnivanje Hrvatske udruge civilnih žrtava rata općine Jablanica. Ova inicijativa ima za cilj pružiti podršku i pomoć civilnim žrtvama rata te promicati solidarnost i zajedništvo među svim građanima.

Sjećajući se prošlosti, ali s fokusom na budućnost, obilježavanje 30. obljetnice od raspuštanja logora Muzej "Bitka za ranjenike" u Jablanici istaknulo je važnost pijeteta prema žrtvama rata, ali i odlučnost u izgradnji boljeg i mirnijeg društva za sve njegove članove.

 

 

Facebook

Udruge u Doljanima

Idi na vrh