Na dan koji odzvanja poviješću i sjećanjem na hrabrost, u Doljanima kod Jablanice obilježena je 32. obljetnice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane (HVO). U jutarnjim satima, predstavnici Koordinacije braniteljskih udruga Jablanica i pripadnici vojske, s počastom su položili vijence i zapalili svijeće ispred spomenika posvećenog poginulim braniteljima HVO-a u ovom mjestu. Skup je bio trenutak dubokog prisjećanja na muževe, očeve, braću, suborce i prijatelje koji su u najtežim vremenima Domovinskog rata učinili ultimativnu žrtvu - dali svoje živote za slobodu koju danas čuvamo kao najvrjednije naslijeđe.

Danas, s ponosom i zahvalnošću, upućujemo iskrene čestitke svim dragovoljcima, veteranima i sudionicima Domovinskog rata, hrvatskim ratnim vojnim invalidima, te obiteljima poginulih i umrlih pripadnika HVO-a. Njihova odanost, hrabrost i žrtva temelj su slobode koju zajednički dijelimo i štujemo.

HVO: Stup obrane i ključ oslobođenja. Hrvatsko vijeće obrane, osnovano 8. travnja 1992., predstavljalo je oružanu snagu i najviše izvršno tijelo Hrvatske Republike Herceg-Bosne te je bilo glavna snaga Hrvata u Bosni i Hercegovini tijekom Domovinskog rata. Ova vojna formacija, definirana nakon Daytonskog mirovnog sporazuma kao hrvatska komponenta Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, ključna je u borbi za slobodu, a transformacijom u 1. pješačku (gardijsku) pukovniju 2005. godine, nastavila je s doprinosom u okviru Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Utemeljenje Hrvatske zajednice Herceg-Bosne i organizacija HVO-a kao vrhovnog tijela obrane bilo je odgovor na izazove i opasnosti koje su prijetile hrvatskom narodu. Osnivanje HVO-a prethodilo je brojnim bitkama protiv nadmoćne srpske vojske i JNA, posebice oko Kupresa i u ofenzivi prema Livnu, gdje su Hrvati pokazali nevjerojatnu hrabrost i odanost. S više od 6337 hrvatskih mladića koji su položili svoje živote na oltar domovine, zajedno s brojnim civilima koji su trpjeli u ratu od 1992. do 1995., HVO je ostavio neizbrisiv trag u povijesti. Njihova uloga u oslobađanju velikih dijelova Bosne i Hercegovine 1995. godine odjekuje kao svjedočanstvo neupitne hrabrosti i žrtve za slobodu.

Obljetnica utemeljenja HVO-a u općini Jablaniac prilika je da se prisjetimo i odamo počast onima koji su svojim djelovanjem osigurali temelje današnje slobode. Neka njihova žrtva i herojstvo budu trajni podsjetnik na cijenu mira i slobode koju danas uživamo.

Facebook

Udruge u Doljanima

Idi na vrh