Uskrs je u župi Doljani proslavljen u duhu radosti i zajedništva usprkos sunčanom, ali vjetrovitom danu. Veliki broj vjernika okupio se u crkvi kako bi proslavili najvažniji kršćanski blagdan. Svečana misa služena je u 11 sati, a crkva je bila ispunjena vjernicima željnima proslave Uskrsa. Molitva i propovijedi ispunili su prostor, dok je svjetlost proljetnog sunca ulazila kroz prozore, stvarajući posebnu atmosferu.

Nakon završetka mise, vjernici su ostali ispred crkve kako bi nastavili proslavu. No, tradicija natjecanja u nadmetanju čija je uskršnja pisanica tvrđa nije zaboravljena. Ova tradicija, koja seže duboko u običaje ovog kraja, okupila je mnoge koji su željeli dokazati čiji je trud rezultirao najizdržljivijim uskršnjim jajetom.

Ispred crkve odjekivali su smijeh i radost dok su se vjernici okupljali a prijateljima, provodeći vrijeme u veseloj atmosferi. Pisanice su bile ukrašene raznim bojama i uzorcima, a natjecateljski duh dodatno je pojačavao uzbuđenje među sudionicima. Dok su se jaja međusobno udarala kako bi se utvrdila njihova tvrdoća, osjećao se duh zajedništva i tradicije koji je obilježio ovaj dan. Bez obzira na ishod natjecanja, važno je bilo sudjelovati i slaviti zajedno, potičući međusobnu povezanost i podršku među vjernicima.

Uskrs u župi Doljani nije samo bio obična proslava – bio je to dan koji je obilježen vjerom, zajedništvom i tradicijom, podsjećajući sve prisutne na važnost obitelji, prijateljstva i vjere u zajednici.

Facebook

Idi na vrh