Danas je na Vran planini svečano obilježen Divin dan, poseban trenutak u vjerskom kalendaru koji okuplja tisuće hodočasnika iz različitih krajeva. Ovo važno euharistijsko slavlje, koje se održalo u 11 sati, prethodile su pučke pobožnosti i obredi. Hodočasnici su započeli svoj dan obavljanjem zavjeta i molitvom te su potom posjetili Divin grob i spomenik. Ova duhovna praksa ima poseban značaj za vjernike koji vjeruju u Divu i njenu svetost. Također, hodočasnici su imali priliku za osobnu Ispovijed, što je prilika za ispovijedanje grijeha i traženje duhovnog oprosta.

Prije početka svečane mise, djevojka Magdalena Fofić izrekla je tekst Poruke mučenice Dive Grabovčeve. Ova Poruka ima posebnu emotivnu vrijednost za hodočasnike, jer donosi duhovne poruke i pouke koje su utkane u Divinin život i mučeništvo. Duhovna dimenzija ovog događaja dodatno je naglašena izvedbom u ramskoj narodnoj nošnji, koja je dio kulturnog nasljeđa ovog kraja. Središnje euharistijsko slavlje, koje je privuklo nekoliko tisuća hodočasnika, predslavio je fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM. Ovaj svečani trenutak označava zajedništvo vjernika i njihovu posvećenost duhovnim vrijednostima koje Divina predstavlja.

Divin dan na Vran planini ima dugu tradiciju i veliki značaj za lokalno stanovništvo i vjernike diljem regije. Ova proslava predstavlja priliku za duhovno obnavljanje, molitvu, meditaciju i zajedništvo. Vran planina, s svojom prirodnom ljepotom i duhovnom snagom, postaje mjesto gdje se vjernici povezuju s božanskim i ojačavaju svoju vjeru.

Fotografije poslao čitatelj. 

Facebook

Udruge u Doljanima

Idi na vrh