U malom i raseljenom mjestu Doljani kojeg su mnogi napustili što zbog ratnih događanja što zbog potrage za poslom uočili smo nesvakidašnji prizor nasada krastavca kornišona. Došavši na lokaciju nasada razgovarali smo s obitelj Stipe Ćavara koja se odlučila baviti proizvodnjom krastavca kornišona te na taj način osnovati malo obiteljsko gospodarstvo i osigurat egzistenciju.

U razgovoru smo saznali da je ovo tek prva godina nasada i do sad sve ide po planu. Otkup i cijena unaprijed su dogovorene pa nema bojazni da se plodovi neće moći prodati. Ovakve kulture zahtijevaju dosta radne snage a samim time i uključenost cijele obitelji što je i ključ uspjeha.

Ovo su i prvi poslijeratni primjeri industrijske proizvodnje voća i povrća na ovim prostorima što prije nije bio slučaj. Neke obitelji s područja Doljana odlučile su se za proizvodnju malina. Financijske rezultate znat ćemo tek po završetku berbe a samim time vidjeti koja je kultura isplativija.

U ime portala Doljani.info želimo da urod kornišona bude velik kako bi se isplatio ovaj trud vrijedne obitelji Ćavar a i drugih obitelji koje su pokrenule poljoprivrednu proizvodnju na području Doljana. 

O kornišonu

Kornišon (cornichon) je riječ francuskog porijekla koja se obično koristi u vezi sa slanim ukiseljenim krastavcima. Kornišoni, kao i krastavci, su jednogodišnje zeljasta biljke koje pripadaju istoj porodici (Cucumis sativus), ali suprotno vjerovanju kornišon nije vrsta malog i mladog krastavca, iako se bere prije nego što dostigne punu veličinu. Kornišon se bere kad mu veličina dostigne 2-4 cm. Ako se pusti da preraste ovu veličinu, kornišon poprima gorkast okus i tijelo mu postaje bodljasto. Kornišoni i krastavci su srodne, ali ne i iste biljke. Razlikuju se u botaničkom smislu, ali i u izgledu i okusu. Kornišon u mnogim jelima čini nezamjenjiv dodatak. Kiseljenje kornišona se radi prema francuskom receptu i kao takav, kornišon ima puno više arome i bogatijeg je okusa od baby krastavaca. Često se može naći u kombinaciji sa koperom ili samo u salamuri (rasolu). Vrlo čest naziv je i gherkin koji se koristi na engleskom govornom području.

Facebook

Udruge u Doljanima

Idi na vrh