Posjedovanje osobne iskaznice je zakonska obveza, tako da je svaki državljanin koji je navršio 18 godina s prebivalištem u Bosni i Hercegovini dužan imati osobnu iskaznicu.

Za one koji na vrijeme ne podnesu zahtjev za izdavanje ovog identifikacijskog dokumenta kazne nisu male i mogu ići do 300 KM. Razlog je što je osobna iskaznica javna isprava kojom se dokazuje identitet, mjesto i datum rođenja, prebivališta.

Na temelju Zakona o osobnim iskaznicama državljana Bosne i Hercegovine naknada za izdavanje ili zamjenu osobne iskaznice iznosi 18 KM. Ako državljaninu BiH nije ranije izdana osobna iskaznica, dužan je podnijeti zahtjev za izdavanje osobne iskaznice u roku od 60 dana nakon što navrši 18 godina života ili 60 dana nakon što se trajno nastani u BiH, ako je navršio 18 godina života.

U okolnostima predviđenim u članku 13. točka 1. Zakona o osobnim iskaznicama, imatelj osobne iskaznice dužan je podnijeti zahtjev za zamjenu osobne iskaznice najkasnije do 15 dana prije datuma isteka važnosti sadašnje osobne iskaznice – rečeno je Faktoru u Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA)

Kazne za one koji na vrijeme ne podnesu zahtjev za izdavanje ovog identifikacijskog dokumenta su od 30 KM do 300 KM.

Prema Članku 37. Zakona o osobnim iskaznicama državljana Bosne i Hercegovine, novčanom kaznom od 30 KM do 300 KM kaznit će se za prekršaj državljanin ako ima više od jedne osobne iskaznice izdane na temelju ovog zakona, ako ne podnese zahtjev za izdavanje osobne iskaznice kada je obvezan tako postupiti prema poglavlju III.

Zatim, ako svjesno dostavi netočne i/ili neistinite podatke prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice, ako odmah ne prijavi nestanak osobne iskaznice, ako ustupi svoju osobnu iskaznicu drugoj osobi ili koristi tuđu osobnu iskaznicu kao svoju. Zatim, ako koristi osobnu iskaznicu drugog lica u svrhu pribavljanja bilo kakve koristi ili prava – naveli su iz IDDEA-e.

U Bosni i Hercegovini trenutno je 3.107.852 važećih osobnih iskaznica.

Facebook

Udruge u Doljanima

Idi na vrh