Jutros je Doljane iznenadio prizor bijelog pokrivača snijega koji je prekrio već procvale voćke i tek posađene usjeve. Nakon nekoliko dana intenzivnih vrućina, temperature su dramatično pale blizu nule, donoseći zimu u proljeće. Stanovnici Doljana, malog mjesta koje se oslanja na poljoprivredu, probudili su se na neočekivani prizor snijega koji je pao na cvjetajuće voćke i mlade izdanke povrća. Proteklih dana, visoke temperature potaknule su rani cvat voćaka što je ubrzalo radove u vrtovima i voćnjacima. Doljančani su, koristeći toplo vrijeme, završili sadnju krumpira i drugog povrća.

Ovaj iznenadni pad temperature, s mogućim padom ispod ledišta, zabrinjava lokalne poljoprivrednike koji strahuju da bi moglo doći do smrzavanja cvijeća i mladih plodova. Posljedice bi mogle biti slične prošlogodišnjem scenariju kada je mraz značajno smanjio urod voća u regiji. Meteorolozi predviđaju kratkotrajnu hladnoću, ali čak i kratki periodi niskih temperatura mogu uzrokovati ozbiljnu štetu osjetljivim cvjetovima i mladicama. Ovo je krucijalno razdoblje za voćkarstvo, te su mještani Doljana u iščekivanju i nadi da će temperature ostati iznad kritičnih vrijednosti.

Situacija s klimatskim promjenama i sve češći ekstremni vremenski uvjeti stvaraju dodatne izazove za poljoprivrednike, koji su prisiljeni prilagođavati svoje metode uzgoja i zaštite usjeva. Dok Doljančani čekaju da vide hoće li snijeg brzo nestati i hoće li temperature ostati stabilne, postoji zajednički osjećaj zabrinutosti i nade. Uspjeh ovogodišnje sezone ovisit će o sljedećim danima, koji će biti ključni za opstanak mladih biljaka i obećavajući početak poljoprivredne godine.

 

Facebook

Udruge u Doljanima

Idi na vrh