Prvi put HKUD Doljani osnovano je 2000. godine i zbog različitih poteškoća nije aktivno djelovalo od tada. Danas, 14 godina poslije. članovi i Uprava HKUD-a ponovno počinju kreirati program kako bi što ozbiljnije pristupili organiziranju, poticanju i pomaganju kulutrnih aktivnosti na ovim prostorima.

Za naše, geografski malo, ali emotivno veliko mjesto ispunjava se stara želja. Konačno imamo naše kulturno umjetničko društvo koje će čuvati od zaborava običaje naših predaka i tradiciju od izumiranja. Cilj našega Društva svakako je čuvanje, njegovanje i unapređivanje kulturnog blaga Hrvata u Doljanima i općini Jablanica i Slatina; očuvanje i promicanje narodnih igara, plesova i običaja, ali najvažniji cilj jeste upravo oživljavanje međusobnog druženja hrvatskog puka ovog prostora, kako onih koji žive ovdje, tako i onih koji su zbog različitih razloga morali otići, ali se svom kraju neprestano vraćaju.

 

Sudjelujući u radu Društva, vrijedni članovi obogaćuju i oplemenjuju društveni i kulturni život kako svoga kraja, tako i svoj osobni. Društvo se razvija u okviru glazbene djelatnosti: guslačke i pjevačke, a neizostavan dio čini i plesni sastav članova. Dakle, Društvo ima folklorno - pjevačku sekciju, a naši najmlađi članovi, učenici Osnovne škole u Doljanima, oživljavaju dramsko-recitatorsku sekciju. Naše udruženje ima za cilj oblikovati društveni život u Doljanima, te prirediti mnoge zabave i druženja, od kojih je prvo uspješno druženje bilo za Maškare ove godine. Prva i osnovna briga i zadatak Upravnog vijeća KUD-a je šivanje muških nošnji kojih sada nemamo. Također u planu imamo povezati našeg kulturno umjetničkog društva s istima u Županiji i regiji, te na taj način promovirati ljepote i tradiciju našega zavičaja.

Naravno da samo naš entuzijazam ne bi bio dovoljan za realizaciju gore navedenog, stoga se ovom prigodom zahvaljujemo svim ljudima koji pomažu i koji će pomagati djelovanje ovog društva. Nitko nije sam zaslužan za uspjeh i svatko treba pokraj sebe ljude koji pruže ruku kad je potrebno, koji daju potporu kod ostvarenja ideja i planova, ljude koji su istinski suradnici. Stoga i mi, kao članovi kulturno umjetničkog društva, ćemo svojim djelovanjem, znanjem i svojom čvrstom voljom voditi naše kulturno umjetničko društvo naprijed, ali se, dragi žitelji Doljana, Jablanice i Slatine, uzdamo i u vašu suradnju.

 

HKDU Doljani

Doljani bb, 

88446 Doljani

Bosna i Hercegovina

UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Broj računa: 3381302212036022

Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Tel.: +387 63 287 587

Facebook

Udruge u Doljanima

Idi na vrh