Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je izdanje prigodnih poštanskih maraka „Mitovi i flora 2024.“ u bloku, a motiv je hajduk Mijat Tomić i munika, endemski bor. Ovo izdanje predstavlja simbolično priznanje jednom od najpoznatijih vođa hajduka, čija je hrabrost i nesebičnost ostavila dubok trag u povijesti Hercegovine.

Mijat Tomić, poznat kao Robin Hood Hercegovine, bio je legendarni hajduk koji se istaknuo svojim hrabrim djelima u 17. stoljeću. Rođen je u Gornjem Brišniku početkom XVII. stoljeća (oko 1610. godine), a poginuo je u Doljanima kod Jablanice na Ilindan, 20. srpnja, između 1656. i 1659. godine. Njegovi roditelji su rano umrli, pa ga je othranio stric. Kao mladić, Mijat je stupio u službu kod bega Kopčića, gdje je stekao reputaciju junaka s kojim se nitko u duvanjskom kraju nije mogao natjecati.

Legendarna Borba Jedan od ključnih trenutaka u Mijatovom životu bio je njegov sukob s Arapinom koji je prijetio begu i narodu. Mijat ga je svladao i pogubio, što mu je donijelo čast i priznanje od bega Kopčića, koji mu je darovao livadu zvanu Jabuka i čast da bude barjaktar u svatovima. Međutim, Mijatova popularnost i vještine nisu se svidjele Turcima, koji su ga odlučili ubiti. Saznavši za njihove namjere, Mijat je pobjegao u planinu Vran, gdje je okupio hajdučku družinu od 30 do 40 ljudi.

Druga predaja govori o tome da je Mijat ubio duvanjskog kadiju Suzicu koji je prisvojio Jabuku, njegovu djedovinu. Poginuo je nakon izdaje kuma Ilije Bobovca iz Doljana kod Jablanice, koji ga je pozvao u goste. Ubijen je od strane roba Arapina ili azapa (žandara) kositrenim zrnom u jabučicu pod vratom. Njegov sestrić Marijan pokušao ga je odnijeti u Vran, ali je Mijat izdahnuo pod Sovićkim vratima, gdje je i pokopan na njivi Pošćeci.

Mijat Tomić u Doljanima, Sovićima i Risovcu Mijat Tomić nije bio samo borac, već i zaštitnik siromašnih i obespravljenih. Njegove aktivnosti proširile su se na Doljane, Soviće i Risovac, gdje je pomagao ljudima dijeleći plijen i pružajući zaštitu. Ova mjesta su postala poznata kao lokacije gdje je Mijat vodio svoje borbe i pomagao onima kojima je pomoć bila najpotrebnija, čime je stekao nadimak Robin Hood Hercegovine.

Ostavština Izdanje prigodnih poštanskih maraka HP Mostar dodatno ističe važnost Mijata Tomića u povijesti Hercegovine. Autor likovnog rješenja je Ernesto Markota, a prvi dan izdanja bio je 22. svibnja 2024. godine. Ovo izdanje, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može se kupiti jednostavno i online preko web shopa www.epostshop.ba.

Mijat Tomić će zauvijek ostati upamćen kao simbol hrabrosti, pravednosti i nesebične borbe za slobodu i prava običnih ljudi. Njegova priča inspirira i podsjeća na važnost borbe protiv nepravde i pomaganja onima kojima je to najpotrebnije.

Facebook

Udruge u Doljanima

Idi na vrh